3D-printing til glede og frustrasjon

3D-printing framstår for mange som noe merkelig og ganske sære greier. Og vi må vel fortsatt innrømme at det er ganske langt igjen til en 3D-printer er like lett å bruke som en vanlig papirprinter. 

3D-printing appellerer til veldig ulike grupper, det er de profesjonelle som trenger dette i sitt arbeid. Det er de som vil ha 3D-printer hjemme som bare skal virke og hvor man egentlig ikke har noen interesse for teknologien. Og så er det de som har stor interesse for teknologien og hvor formålet med 3D-printingen kanskje er litt underordnet.

Utvalget av 3D-printere er ganske stort og det er et voldsomt spenn helt fra rundt 1500,- for et 3D-printer byggesett og opp til mer enn 100 ganger høyere pris for utstyr til industriell bruk.

Fordelen med de aller rimeligste printerne, alle Kina-byggesettene (Anet, Tronxy osv) er at innstegsprisen til 3D-printing er veldig lav og dermed kan mange prøve seg. Ulempen er at det kan være vanskelig og ganske frustrerende å få gode resultater uten en del eksperimentering. I tillegg er sikkerheten rundt noen av disse produktene svært dårlig. Underdimensjonerte komponenter kombinert med varierende kunnskaper hos de som bygger sin første printer er en dårlig kombinasjon. 

Heldigvis er det mulig å gjøre en slik usikker printer til en pålitelig maskin. Man kan kjøpe "konverteringssett" som sammen med en tryggere programvare kan gjøre en potensielt "farlig" skriver til noe du vil ha i huset. Kontakt oss gjerne for råd og tips rundt dette temaet til teknisk@v4.no 

I motsetning til vanlige papirskrivere med sine sære tonerkassetter står du mye friere med hensyn til hva slags materiale du skal benytte på 3D-skrivere og hvem du kan kjøpe det fra, Det er et ganske godt utvalg at materialer som blir tatt inn til Norge, selv om noen produsenter fortsatt bare lar deg handle direkte. Vi håper selvfølgelig du vil handle av norske leverandører og på den måten bidrar til at det er et grunnlag for å lagerføre et godt utvalg her hjemme.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published