PLA som tåler 140C?

Fiberlogy HD PLA kan med ganske enkle grep tåle helt opptil 140C. Dette utvider bruksområdet for PLA vesentlig ettersom PLA er et materiale som gir meget gode resultater/finish på overflaten samtidig som det kan printes hurtig. Normalt vil PLA slite med å håndtere temperaturer over ca 55C og man velger derfor ofte andre materialer som PET-G eler ABS. Med HD PLA er det mulig å "bake" utskriftene for å gjøre dem svært motstandsdyktige mot varme.

Vi gjorde en test ved å printe ut tre motorbraketter i HD PLA Navy Blue. To av dem skulle vi kjøre gjennom en bakeprosess (annealing), mens den tredje ble printet for å ha en ubehandlet del å sammenligne med. Vi tok nøyaktige mål av alle. Vi la to av brakettene på en papp-plate og satt for ordens skyld på en måleprobe for å måle eksakt temperatur i ovnen. Papp-platen ble satt i kald ovn og deretter ble ovnen gradvis varmet opp til 80C. Denne temperaturen holdt vi så jevnt som mulig i 15 minutter. En vanlig stekeovn kan ha dårlig presisjon på temperaturmåling/styring så vi hadde god nytte av en mer presis ekstern temperaturmåler.

Etter 15 minutter tok vi ut platen og lot delene kjøle seg ned. Deretter målte vi delene og sammenlignet med notatene fra tidligere og den braketten som ikke var varmebehandlet. Som ventet hadde de "bakte" delene krympet noe, men det var svært lite. Vi målte 1% krymping i x og y-retning og 0% i z. (Resultater vil variere med hvilken tetthet (infill) delene har. Vi testet med 35% på ganske tynne deler). Det er enkelt å kompensere for denne effekten, men ved behov for høy presisjon bør man definitivt kjøre en identisk printet del gjennom prosessen, og så finne ut eksakt hvor mye hver retning må skaleres.

Det kan være mulig å gjøre tilsvarende med "vanlig" PLA også, men man må regne med mer krymping og at det kan skje en uakseptabel endring i form. Fiberlogy HD PLA er laget for å kunne varmebehandles og gi et forutsigbart resultat.

Hva så med gevinstene av varmebehandlingen? Vi laget en kort video som ganske klart viser hva man kan oppnå ved å varmebehandle PLA.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published